Dostupni linkovi

Vašington post: Kabul i talibani pregovaraju o kraju rata


Predstavnici avganistanskih vlasti i talibanskih pobunjenika počeli su tajne pregovore s ciljem okončanja rata u Avganistanu, izvjestio je list "Vašington post" na svom vebsajtu prošle noći.

Avganistanski i arapski izvori na koje se list poziva izrazili su uvjerenje da je ovo prvi put da predstavnici talibana imaju potpuno ovlašćenje da govore u ime Kvete šure, organizacije avganistanskih talibana sa sjedištem u Pakistanu, i njenog vođe Mule Mohamada Omara.

Omarovi predstavnici su ranije odbijali mogućnost pregovora i uporno su tražili da prvi korak u tom pravcu bude povlačenje svih stranih trupa iz Avganistana.

Međutim, anonimni izvori "Vašington posta" sada kažu da je Kveta šura počela pregovore o zaključivanju sveobuhvatnog sporazuma koji bi doveo do ulaska talibanskih predstavnika u vladu Hamida Karzaija i do povlačenje trupa NATO i SAD iz Avganistana.

Karzai je mnogo puta rekao da će razgovarati sa pobunjenicima ako odbace nasilje, prekinu veze sa teroristima i prihvate avganistanski Ustav.
XS
SM
MD
LG