Dostupni linkovi

Brazil: Lulina vlada ojačala većinu



Vlada predsjednika Luiša Injasija Lule da Silve i koalicija koja je podržala Dilmu Rusef, predsjedničkog kandidata Radničke partije, osvojila je većinu u parlamentu na opštim izborima u Brazilu održanim trećeg oktobra.

Rusefova (62), koja ima podršku omiljenog odlazećeg predsjednika Brazila, osvojila je 46,8 odsto glasova i za četiri sedmice će morati u drugi krug, zajedno s predstavnikom Socijaldemokratske stranke Hozeom Serom, koji je osvojio 32,6 odsto glasova izašlih birača.

Stranke okupljene oko Luline Radničke partije osvojile su, prema razultatima koje je saopštio Viši izborni sud, u donjem, poslaničkom domu, ubjedljivu većinu. Od 464 poslanika (od 513) izabranih u nedjelju, 286 članovi su Luline koalicije, a 99 njih pripadnici opozicije okupljene oko Sere.

U gornjem domu, Senatu, od 81 mjesta Lulina koalicija osvojila je 55 u odnosu na 40 u prethodnom sazivu. Opozicija koja podržava Seru sada ima 26 senatora, deset manje nego do sada.

Poslanici u novom sazivu parlamenta poslije izbora postali su i neke poznate ličnosti, a među njima su i bivši fudbaler Romario (44) i kontroverzni komičar poznat kao klovn Tiririka.
XS
SM
MD
LG