Dostupni linkovi

Vatikan oštro kritikovao odluku Nobelovog komiteta


Zvaničnik Vatikana zadužen za etička pitanja i odbranu života Injasio Karasko de Paula oštro je danas kritikovao odluku da Nobelova nagrada za medicinu bude dodijeljena naučniku iz Velike Britanije Robertu Edvardsu za razvoj postupka vantjelesne oplodnje.

"Da nije Edvardsa ne bi postojalo tržište na kojem se prodaju milioni jajnih ćelija i ne bi postojao svijet u kojem je veliki broj zamrzivača pun embriona", rekao je Karasko de Paula, javila je agencija Ansa.

"Edvards nije riješio ozbiljan problem steriliteta", rekao je Karasko de Paula i dodao da treba sačekati nova rješenja koja će biti manje skupa i pristupačnija od vantjelesne oplodnje, za koju treba izdvojiti velike količine novca.

Akedemija za život pri Vatikanu bavi se biomedicinskim i pravnim problemima vezanim za odbranu života. Od 2008. godine, Vatikan prihvata postupak asistirane oplodnje, ali ne i vantjelesnu oplodnju, za koju tvrdi da nije moralno prihvatljiva zbog "žrtvovanja velikog broj embriona".

Nobelov komitet saopštio je danas da su Edvardsova dostignuća "omogućila prevazilaženje neplodnosti, medicinskog stanja koje pogađa veliki dio čovječanstva, kao i više od 10 odsto svih parova u svijetu". Edvards (85) je zajedno sa Patrikom Steptoumom tokom 1950-ih počeo da razvija vantjelesnu oplodnju.
XS
SM
MD
LG