Dostupni linkovi

Bramerc: EU mora nastaviti sa pritiskom na Srbiju da uhapsi Mladića


Evropska unija mora da nastavi da vrši pritisak na Srbiju da pronađe haškog bjegunca, optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, uslovljavajući članstvo Beograda u EU njegovim hapšenjem, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

"Važno je da EU ostane pri principu uslovljavanja koji povezuje proces proširenja sa punom saradnjom sa Tribunalom", rekao je Bramerc za belgijski list "Standard".

On je rekao da "vrijeme ističe", podsjećajući da se sud zatvara u naredne tri do četiri godine. "Žrtve traže pravdu", rekao je belgijski tužilac.

Mladić, koji je u bjekstvu od 1995. godine, optužen je za genocid, ratne zločine i zločine protiv humanosti. Njegovo hapšenje predstavlja ključni uslov Srbiji da uđe u EU, ali su, kako ocjenjuje AFP, šanse Beograda da uđe u evropski blok postale značajno izglednije, nakon što je pristao da pregovara sa Kosovom.

Nakon ovog poteza Beograda, ministri inostranih poslova EU obećali su da će nagraditi Srbiju na samitu u oktobru tako što će aplikaciju ove zemlje proslijediti Evropskoj komisiji.

Komesar EU za proširenje Štefan File rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem 17. septembra da se nada da će EU ubrzo donijeti odluku o aplikaciji Beograda.
XS
SM
MD
LG