Dostupni linkovi

Načelnik ekvadorske policije podnio ostavku


Načelnik ekvadorske policije Fredi Martinez podnio je ostavku pošto nije uspio da spriječi pobunu pripadnika policije koji su napali predsjednika Rafaela Correu i držali ga zatvorenog u bolnici dok ga vojska nije spasila.

Martinez nije bio umiješan u proteste policajaca, ali nije uspio da ih zaustavi, tako da je on prvi viši oficir koji je ostao bez posla.

Vlada Ekvadora proglasila je u četvrtak navečer opsadno stanje pošto su nešto ranije pobunjeni policajci i vojnici povrijedili predsjednika Correu kada je pokušao da razgovara s demonstrantima nezadovoljnim zakonom kojim im se oduzimaju bonusi.

Zbog posljedica izloženosti suzavcu, Correa je smješten u bolnicu, odakle je u telefonskom razgovoru rekao da su nemiri "pokušaj puča u organizaciji opozicije" i "da će im historija suditi".

Predsjednik je rekao da neće pregovarati s pobunjenim policajcima u vezi sa smanjenjem budžetskih davanja, sve dok traju njihovi protesti.

Pripadnici vojske su nakon 35-minutne akcije jutros izbavili ekvadorskog predsjednika iz bolnice, koji se kasnije pojavio na balkonu predsjedničke palače pozdravljajući okupljene pristalice.
XS
SM
MD
LG