Dostupni linkovi

Danas počinje suđenje Daviniću za satelit


Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću optuženom da je oštetio državu i izraelskoj firmi Imidžset pribavio korist sklapanjem ugovora o iznajmljivanju špijunskog sateilita.

Davinić je optužen da je zloupotrebom službenog položaja mimo zakonske procedure zaključio ugovor o korišćenju satelita u vrednosti od 45 miliona evra. Satelit je trebalo da nadgleda administrativnu liniju sa Kosovom.

Bivši ministar odbrane optužen je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprijećena kazna do pet godina zatvora.

Prema navodima optužnice, Davinić je zaključio ugovor bez prethodnog postupka izbora ponuđača i bez konsultacija sa Generalštabom Vojske SCG.

Izrael je pred Međunarodnom arbitražom u Parizu dobio spor protiv Srbije koji je pokrenuo zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora i ta odluka je postala pravosnažna poslije potvrde pred sudom u Londonu, pa je Srbija obavezana da Izraelu isplati 37 miliona dolara na ime nadoknade štete.
XS
SM
MD
LG