Dostupni linkovi

Đukanović:Upadom u Željezaru radnici ugrozili proizvodnju



Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je danas radnike nikšićke "Željezare" da zauzimanjem upravne zgrade fabrike i istJerivanjem uprave ugrožavaju proizvodnju čelika u Crnoj Gori.

Premijer je tim povodom novinarima reako da narednih dana očekuje "veoma energičnu reakciju" pravosudnih organa države "kako bi se poslala jasna poruka svima koji misle da na takav način mogu uređivati pravo u Crnoj Gori."

Radnici nikšićke "Željezare" zauzeli su juče upravnu zgradu fabrike i traže raskidanje kupoprodajnog ugovora s britanskom kompanijom Montenegro spešalti stils (MN Speciality Steels).

"Neko je sebi dao za pravo da u okviru sredstava sindikalne borbe uzurpira nečije svojinsko pravo, u ovom slučaju stranog investitora. To pojačava potrebu senzibilne i blagovremene rekacije države.Očekujem već danas-sJutra-prekosJutra veoma energičnu reakciju pravosudnih organa kako bi odgovornim odnosom države bila poslata jasna poruka svima koji misle da na ovakav način mogu uređivati pravo", poručio je Đukanović.

Crnogorski premijer je ponovio da je proizvodnja čelika potrebna Crnoj Gori i da bi se ona obezbedila, "potrebno je da svi partneri u tom projektu pokažu potreban nivo odgovornosti, a najveću ima strani investitor".

Đukanović je, međutim, optužio sindikat da jučerašnjim "gestom urušava šansu za proizvodnju čelika", i ocijenio da postupak radnika "vodi u propast i likvidaciju preduzeća".

"Ako su tako odlučili, nećemo protivrečiti", kazao je predsednik vlade.

Sindikat "željezare" je izrazio ranije danas spremnost da omogući predstavnicima uprave da se vrate u upravnu zgradu kako bi se održao sastanak uz prisustvo predstavnika ministarstva ekonomije.
XS
SM
MD
LG