Dostupni linkovi

Medvedev:Kurilska ostrva važna za RusijuRuski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će u skorijoj budućnosti posjetiti Kurilska ostrva, region koji je veoma važan Rusiji dok Japan smatra da mu pripadaju četiri ostrva.

"Učiniću to, sigurno ću uskoro otići tamo", izjavio je Medvedev na konferenciji za novinare održanoj u Petropavlovsku-Kamčatki, na krajnjem istoku Rusije.

On je dodao da su ga danas, na žalost, spriječili vremenski uslovi da poleti ka ostrvima.

Japanska vlada pozvala je danas ruskog predsjednika da odustane od svog plana da posjeti Kurilska ostrva koja Japan traži od kraja Drugog svjetskog rata.

Portparol japanske vlade Jošito Sengoku izjavio je novinarima u Tokiju da su upoznati sa stavom ruske strane, ali i da je japan eksplicitno zatražio od ruskog predsjednika da odustane od posjete spornim ostrvima.

Ostrva su u prošlosti bila pod vlašću Rusije i Japana, dok ih je poslije Drugog svjetskog rata, 18. avgusta 1945. godine, sve zauzela Crvena armija i pripojila Sovjetskom Savezu.

Zbog ove sporne teritorije dvije zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum od kraja Drugog svjetskog rata.Japan je u diplomatskom sporu sa Rusijom jer smatra da mu pripadaju ostrva: Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.
XS
SM
MD
LG