Dostupni linkovi

Policija u BiH uhapsila Glavaša


Branimir Glavaš, koji osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj 1991. godine, uhapšen je večeras u Drinovcima, u opštini Grude, potvrdio je njegov advokat Ante Madunić.

Madunić je rekao da Glavaš ima tri dana da se žali na odluku o pritvaranju i sedmicu dana da se žali na izrečenu kaznu, javili su hrvatski mediji.

"U toku je hapšenje i potvrđena je zatvorska kazna u trajanju od osam godina. Imamo pravo žalbe na oba rješenja i vjerovatno ćemo ih uložiti. Mom klijentu su dopustili da razgovara sa ljudima i hapšenje teče mirno", precizirao je Madunić.

Ministarstvo pravde BiH nedavno je dobilo iz Hrvatske zahtjev za izvršenje zatvorske kazne nad Glavašem, kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

On je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.

Glavaš, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, pobjegao u BiH u maju 2009. godine, uoči izricanja prvostepene presude na Županijskom sudu u Zagrebu.

Vijeće Suda BiH održalo je 11. septembra javnu sjednicu na kojoj je razmatran slučaj "Glavaš". Tužilaštvo BiH smatra da Sud BiH treba da potvrdi kaznu od osam godina zatvora. Glavaš se tada nije pojavio na ročištu u Sudu BiH u Sarajevu.

Glavaš je nedavno izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici, nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".
XS
SM
MD
LG