Dostupni linkovi

Hrvatska: Povlačenje nekoliko lijekova za dijabetes


Pacijenti koji uzimaju lijekove za dijabetes Avandia, Avandamet, Avaglim i Roziglitazon Pliva trebaju se javiti svojim liječnicima kako bi dobili zamjensku terapiju jer zbog dokazano pojačanog rizika od zatajenja srca ti lijekovi više uskoro neće biti dostupni u ljekarnama, priopćila je danas Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Povlačenje lijekova iz ljekarni teći će postupno u sljedećih nekoliko tjedana u skladu s postupkom povlačenja u Europskoj uniji, pa se pacijentima preporučuje da se jave svojim liječnicima i dogovore alternativnu terapiju. Pritom se upozorava da pacijenti ne smiju samoinicijativno prekidati s terapijom, već samo u dogovoru sa svojim liječnikom.

Ljekarnici trebaju prestati s izdavanjem lijeka za one bolesnike koji kod kuće imaju zalihu lijeka i savjetovati ih da se jave svom liječniku koji će im propisati alternativnu terapiju. Pacijentima koji nemaju više lijeka treba izdati jedno pakiranje lijeka i uputiti ih liječniku radi zamjene terapije drugim lijekom.
XS
SM
MD
LG