Dostupni linkovi

Izrael odbacio izvještaj UN o napadu na flotilu



Izrael je odbacio nalaze izvještaja Savjeta za ljudska prava Ujedninjenih nacija i ocijenio ga "parcijalnim".U izvještaju UN zaključeno je da je napad izraelskih marinaca na brodove s humanitarnom pomoći koji su krenuli u Gazu "teško kršenje ljudskih prava".

"Kao što se očekuje od jedne demokratske zemlje, Izreal je vodio istragu i još uvijek istražuje o incidentu pred Gazom", saopštilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo precizira da izraelska istražna komisija, u kojoj su dva strana posmatrača, nastavlja rad, a Izreal je isto tako pristao da učestvuje u istrazi koju je pokrenuo glavni tajnik UN-a.

"Izvještaj objavljen u srijedu je parcijalan i pristran, kao i organizacija koja ga je izradila", saopštilo je ministarstvo.

Izraelski komandosi su 31. maja u zoru napali konvoj od šest brodova koji se kretao prema Gazi, ubili devet turskih putnika i izazvali tals međunardnih osuda.

Prema izvještaju UN-ovog Savjeta za ljudska prava objavljenog u srijedu, postoje "dokazi" koji omogućavaju da se podrži sudsko gonjenje Izreala zbog napada na brodove.

Izrael tvrdi da je djelovao poštujući međunarodne zakone
XS
SM
MD
LG