Dostupni linkovi

Švedska bez apsolutne parlamentarne većine



Švedska vlada desnog centra došla je do još jednog zastupničkog mjesta u parlamentu ali je ipak ostala bez apsolutne većine. Pokazali su to preliminarni rezultati ponovnog prebrojavanja glasova s izbora održanih u nedjelju.

U nedjelju navečer nakon izbora objavljeno je da je koalicija premijera Fredrika Reinfeldta osvojila 172 zastupnička mjesta no po rezultatima ponovnog prebrojavanja koje je objavilo izborno povjerenstvo osvaja 173 zastupnička mjesta, javlja Hina. Za zadržavanje većine u parlamentu vladinoj koaliciji, međutim, treba 175 zastupnika.

Preliminarni rezultati ponovnog brojanja uključuju glasove poslane poštom i glasove s prekomorskih biračkih mjesta koji nisu bili uključeni u rezultate objavljene neposredno nakon izbora.

Koalicija desnog centra na švedskim izborima pobijedila je oporbu predvođenu socijaldemokratima ali je izgubila apsolutnu parlamentarnu većinu zbog krajnje desne protuuseljeničke stranke Švedskih demokrata koji su prvi put u povijesti te zemlje prešli izborni prag i ušli u parlament osvojivši 5,7 posto glasova.
XS
SM
MD
LG