Dostupni linkovi

UN pokreće kampanju za smanjivanje smrtnosti majki i djeceSvjetski lideri okupljeni u Njujorku na samitu UN o siromaštvu obećali su 40 milijardi dolara za borbu protiv smrtnosti siromašnih majki i njihove djece u svijetu.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je učesnicima skupa o milenijumskim ciljevima za smanjenje siromaštva u svijetu da će se SAD ubuduće manje koncentrisati na davanje novca a više na stvarno pomaganje razvoju siromašnih država.

Svejtska ekonomija, pogođena krizom - naročito u SAD - izaziva duboke bojazni da 40 milijardi eura, koliko je na samitu obećano, neće moći da se obezbijedi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sve zemlje svijeta da, bez obzira na krizu, ne ostavljaju na cjedilu onih milijardu ljudi koji žive sa manje od 1,25 dolara dnevno.

Pitanja mortaliteta među majkama i djecom bila su u žiži samita, a procjenjuje se da širom svijeta godišnje umre osam miliona djece prije no što doživi peti rođendan. Isto tako, 350.000 žena umre godišnje tokom trudnoće ili na porođaju.
XS
SM
MD
LG