Dostupni linkovi

U utorak štrajk radnika Mljekare


Radnici Mljekare Podgorica protestovaće u utorak ispred nadležnih ministarstava, zahtevajući da se aktivnije uključe u rešavanje problema u toj fabrici.

Predsjednik Nezavisnog sindikata, Mato Laković, kazao je agenciji Mina-business da će radnici tražiti ispunjenje istih zahteva zbog kojih su u maju štrajkovali glađu.

"Zahtijevamo od nadležnih da raskinu kupoprodajni ugovor sa valsnikom Mljekare, podgoričkom firmom Eksal /Exal/, kao i da se radnicima, građanima i državi nadoknadi šteta nastala zbog stanja u preduzeću”, kazao je Laković.

Laković je podsetio da je država tvrdila da će sačuvati Mljekaru, a potpredsednik Vlade, Vujica Lazović, nedavno kazao da će ugovor, ukoliko ne bude validan, biti raskinut.

On je saopštio da su državni organi, među kojima i Privredni sud i Državno tužilaštvo, najviše zatajili kada je trebalo da se rješavaju problemi u Mljekari i najavio da će se Sindikat obratiti sudu u Strazburu, ukoliko se crnogorski pravosudni organi ne budu angažovali.

Radnici Mljekare prekinuli su 27. maja štrajk glađu, koji je trajao dve sedmice, i najavili da će se za radnička prava boriti protestima ispred ministarstava ili Vlade. Ta radnička organizacija, pored raskida kupoprodajnog ugovora sa vlasnikom Mljekare, zahteva i obezbeđivanje socijalnog programa i poništavanje odluke suda da radnik kompanije plati tri hiljade evra nadoknade za period kada fabrika nije radila.
XS
SM
MD
LG