Dostupni linkovi

U Švedskoj se održavaju parlamentarni izbori


U Švedskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, a prema anketama, vlada desnog centra premijera Fredrika Rejnfelta je u prednosti, ali bi mogla da izgubi sigurnu većinu ukoliko u parlament uđu antiislamske partije krajnje desnice.

Rejnfeltova koalicija je učvrstila svoju vlast popularnim smanjenjima poreza i "zdravim javnim finansijama" nasuprot Evropi ogrezloj u dugove, što je, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, otvorilo put za njenu eventualno glatku pobedu nad opozicionim blokom levičara i zelenih na današnjim izborima.

Švedski premijer, međutim, mora da pridobije birače da ne daju svoje glasove antiimigracionoj partiji švedskih demokrata. Švedske demokrate zahtevaju da se drastično smanji broj imigranata, a islam nazivaju najvećom stranom pretnjom Švedskoj od Drugog svetskog rata.

Ni Rejnfeltova koalicija, ni opozicija crveno-zelenih ne žele da sarađuju sa tom nacionalističkom partijom, navodeći da ona predstavlja ksenofobične stavove koji su u suprotnosti sa švedskom tradicijom tolerancije, navodi Beta.

Imigranti čini 14 odsto od 9,4 miliona Šveđana. Najveća imigrantska grupa dolazi iz susedne Finske, a slede Irak, bivša Jugoslavija i Poljska.

Juče objavljene ankete pokazuju da će Rejnfeltova koalicija verovatno osvojiti većinu, ali bi istovremeno mali talas birača za švedske demokrate mogao da dovede do toga da ta partija pređe cenzus i ipak uđe u parlament, u kom slučaju Rejnfeltova većina ne bi bila toliko stabilna, odnosno kako neke ankete sugerišu, imala bi većinu od samo jednog mesta od polovine u parlamentu od 349 mesta.

Drugo mesto osvojila bi crveno-zelena koalicija, koju predvode Socijalne demokrate.
XS
SM
MD
LG