Dostupni linkovi

Od ponedeljka samit UN o milenijumskim razvojnim ciljevima


Pod pokroviteljstvom UN u Njujorku će u ponedeljak početi trodnevni samit posvećen ostvarivanju milenijumskih razvojnih ciljeva u borbi protiv siromaštva u svetu.

"Milenijumski ciljevi obećanje su svetskih lidera. Oni predstavljaju plan za pomoć najugrozzenijim i najsiromašnijim ljudima, da im se pomogne da izađu iz siromaštva. To obećanje mora biti ispunjeno", rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u intervjuu agenciji AP uoči održavanja skupa.

Ban Ki Mun je upozorio da je svetska ekonomska kriza pogoršala situaciju i da, iako zemlje u razvoju primaju veliku pomoć, i dalje nije obezbeđeno 20 milijardi dolara obećane pomoći za ovu godinu, od kojih je 16 milijardi bilo namenjeno Africi.

Nedavni izveštaji pokazuju da su najsiromašnije zemlje sveta, pogotovo zemlje subsaharske Afrike, načinile veoma mali napredak u iskorenjivanju siromaštva.

Afrika, Azija i Latinska Amerika, prema tim izveštajima, nisu napredovale u smanjivanju smrtnosti na porođaju, pristupu osnovnim sanitarnim uslovima i jednakosti žena.

Na trodnevnom skupu u UN učestvovaće lideri 192 zemlje članice svetske organizacije.
XS
SM
MD
LG