Dostupni linkovi

Nataša Kandić očekuje podršku vlasti BiH za osnivanje REKOM-a


Direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je danas očekivanje da će nadležne institucije BiH podržati inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljavanje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Kandić je u izjavi novinarima prije konsultacija predstavnika udruženja žrtava iz BiH i regije o nacrtu statuta REKOM-a, izrazila uvjerenje da će politička podrška Srbije, Crne Gore i Hrvatske ovoj inicijativi sigurno pozitivno uticati i na podršku institucija BiH za osnivanje ovog tijela koje bi se na regionalnom nivou bavilo sakupljanjem podataka o žrtvama proteklog rata, prenosi Srna.

Ona je istakla da će predstavnici inicijative, s tim u vezi, nakon oktobarskih izbora razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, izrazivši nadu da će i vjerske zajednice u BiH podržati ovu inicijativu.

Prema njenim riječima, predstavnici inicijative za REKOM smatraju da je regionalni pristup jedini izlaz iz prošlosti koji može sakupiti potrebne činjenice o svim žrtvama, nezavisno od nacionalnosti i vjere, i na taj sačiniti istorijski zapis svih činjenica o ratnim stradanjima.
XS
SM
MD
LG