Dostupni linkovi

Istražitelj u slučaju Hipo banke:Pašalić bi mogao biti klučna figura



Austrijski istražioci došli su u Istru povodom afere austrijske "Hipo banke" i mahinacija sa zemljištem i nekretninama, kao i zbog moguće umiješanosti u slučaj bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

"Apsolutno nas zanima Sanader. Istragu ćemo proširiti i na njega, i to ne samo zbog onih 800.000 eura 'provizije' već i zbog drugih slučajeva. Vladimir Zagorec ,bivši hrvatski general, sigurno nije bio jedini koji je u vrijeme Tuđmanove Hrvatske u Austriji bio zadužen za trgovinu oružjem", rekao je član austrijskog parlamenta Peter Pilz, koji je i predsjednik austrijske državne Komisije koja istražuje slučaj "Hipo".

On je dodao da bi ključna figura mogao biti Ivić Pašalić, nekadašnji HDZ-ov kadar.

Istražioci nisu željeli da otkriju imena lica s kojima će razgovarati tokom posjete Istri, ali su rekli da će o dolasku Hipo banke u Hrvatsku razgovarati s "dobro obaviještenim izvorima u Puli", prenose hrvatski mediji.

Austrijski istražioci Rolf Holub i Pilz naglasili su da u Hrvatsku ne dolaze samo zbog slučaja kredita bez pokrića, nego i zbog slučaja "Zagorec" i ilegalnog transfera oružja i njegovog finansiranja.

Prema Pilzovim riječima, u ilegalnim radnjama u vezi sa trgovinom oružja u Austriju je stiglo nekoliko miliona eura.

Pripadnici austrijske policije uhapsili su 12. avgusta Volfganga Kulterera /56/, bivšeg predsjednika Uprave koncerna Hipo Alpe Adria grupe zbog najveće bankarske afere u Austriji.
XS
SM
MD
LG