Dostupni linkovi

Wen Jibao: Kina ne povećava namjerno trgovinski deficit


Ogroman kineski trgovinski suficit nije rezultat smišljene politike kineske vlade, izjavio je u ponedjeljak kineski premijer Wen Jiabao, ali nije ponudio nikakve mjere za smirivanje rastućeg pritiska SAD-a za uvođenje kontrole tečaja kineske valute juana.

Wen u govoru na jednoj poslovnoj konferenciji nije spomenuo neslaganja između SAD-a i Kine oko tečaja juana, ni zahtjeve američkih kreatora politike za uvođenje sankcija protiv Pekinga.

Kritičari navode da Kina drži juan potcijenjen, čime svojim izvoznicima daje nepravičnu prednost u trgovini i povećava svoj suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, podsjetila je agencija Associated Press.

"Ne nastojimo namjerno povećati suficit u trgovini", rekao je Wen pred oko 1.500 poslovnih čelnika na sastanku Svjetskoga ekonomskog foruma u kineskoj luci Tianjin, u blizini Pekinga.

Zategnutost između Kine i SAD-a oko trgovine i juana je u porastu, s obzirom da su američki zakonodavci pred novembarske izbore pod sve većim pritiskom za otvaranje novih radnih mjesta. Analitičari ukazuju da se Peking zbog slabog rasta američke ekonomije suočava s rastućim izgledima da američki Kongres izglasa kaznene mjere protiv Kine.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG