Dostupni linkovi

SAD: Održan skup podrške gradnji džamije kod Ground Zeroa


Oko 2.000 ljudi okupilo se u petak navečer blizu srušenih tornjeva u New Yorku da podrže kontroverzni plan izgradnje džamije na tom mjestu.

Sa svijećama u rukama, demonstranti su osudili one koji se protive izgradnji velikog islamskog kulturnog centra u blizini mjesta gdje su se nalazila dva srušena tornja, optuživši ih da sataniziraju muslimane i krše temeljna američka prava.

"Ovdje smo zajedno da odbacimo stereotipe", obratila se okupljenim Susan Lerner, direktorica oranizacije za zaštitu ljudskih prava Common Cause.

"Važna stvar ovdje u New Yorku nije ta afera oko Ground Zeroa, nego porast islamofobije. To je vrsta rasizma", kazala je Rebecca Vilkomerson, direktorica organizacije Jewish Voices for Peace.

Pristalice i protivnici plana izgradnje džamije blizu Ground Zero-a demonstrirat će u subotu u New Yorku, jedni u 18 sati, a drugi u 19 sati.

Projekt izgradnje podržava gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i predsjednik Barack Obama, dok za protivnike on predstavlja uvredu "svetom tlu" na kojem su se nekada uzdizali tornjevi.

XS
SM
MD
LG