Dostupni linkovi

Afera Hypo banka: Na jesen nova hapšenja


Nova hapšenja u vezi sa Hypo bankom očekuju se na jesen, najavio je Rolf Holub, predsjednik Specijalne istražne komisije Koruške u rasvjetljavanju kriminalnih radnji u Hypo Alpe Adria grupi, koji naredne sedmice dolazi u Hrvatsku, a potom i u BiH.

Holub će u Hrvatskoj sljedeće sedmice ispitivati svjedoke oko kriminalnih radnji u Hypo banci Hrvatske, a u BiH bi trebao doći 25. ili 26. septembra, pišu banjalučke "Nezavisne novine" danas.

Ivan Jakovčić, istarski župan i jedan od onih koji se spominje u kontekstu uzimanja Hypo-kredita, zatražio je od hrvatskog državnog tužilaštva i ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka da mu omoguće kontakt sa Holubom, navodeći da želi da prekine "blaćenje njegovog imena i Istarskog demokratskog sabora", partije koju vodi.

Internacionalni ekonomski magazin "Ekonomist" u tekstu o Hypo grupi, pod nazivom "Austrijska banka u centru rastućeg skandala" u petak je objavio da "sve izgleda kao scenario iz filma o Džejms Bondu".

"Na jednoj strani imate balkanske revolveraše, dilere droge, tajkune i političare. Na drugoj strani austrijske desničare naklonjene Adolfu Hitleru. A na trećoj strani su austrijski bankari koji su kroz Austriju, Holandiju i Lihtenštajn usmjeravali novac sa Balkana i nazad", piše list.
XS
SM
MD
LG