Dostupni linkovi

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Kosovu



Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć prijedlog rezolucije o Kosovu koju je podnijela Srbija uz podršku Evropske unije.

Rezolucija koja je podnesena povodom ocjene Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova usvojena je aklamacijom, bez glasanja.

Svjetske agencije izvestile su da je Generalna skupština UN usvojila "ublaženu" rezoluciju o Kosovu koju je podnijela Srbija uz podršku 27 članica EU i kojom se prima na znanje ocjena Međunarodnog suda pravde da je deklaracija o nezavisnosti Kosova legalna.

Asošijeted pres (AP) navodi da je "ublažena rezolucija" usvojena aklamacijom poslije dvoipočasovne rasprave o tome gdje će u sali sjediti predstavnici Kosova.

Pod naslovom "Srbija prihvata razvodnjenu rezoluciju UN o Kosovu" agencija Rojters na svom sajtu piše da je kao ustupak Evropskoj uniji Beograd prihvatio tekst iz kojeg su izostavljeni raniji zahtjevi da se ponovo pokrenu razgovori o statusu Kosova.

Agencija Frans pres javlja da je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju Srbije i EU o Kosovu kojom se Beograd i Priština pozivaju na "dijalog" i pozdravlja spremnost EU da olakša dijalog Srbije i Kosova koji će biti faktor mira, bezbjednosti i stabilnost u regionu.

Skupština UN navela je u rezoluciji koja je usvojena bez glasanja, da prima na znanje savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u kojem se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 20008. nije prekršilo nijedan zakon, dodaje DPA.
XS
SM
MD
LG