Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora napredovala na svjetskoj listi konkurentnosti tržištaCrna Gora je na listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zauzela 49. poziciju, što je u odnosu na prošlogodišnji izvještaj napredak za 13 mjesta.

Crna Gora, prema WEF-ovom Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2010–2011 koji obuhvata 139 država, i ove godine ima najbolji rezultat u regionu. Od zemalja regiona, iza Crne Gore nalaze se Hrvatska, na 76. mjestu, Makedonija na 78, Srbija na 92, Albanija na 86. i Bosna i Hercegovina (BiH) na 98. mjestu.

Od tih zemalja napredovale su sve, osim Hrvatske čija je pozicija pogoršana za četiri mjesta, odnosno prošle godine se nalazila na 72. mjestu.Najviše su napredovale BiH i Albanija za 11 odnosno deset mjesta.

Bolji rezultat Crna Gora ima i od nekih zemalja Evropske unije, od Rumunije, Letonije, Grčke i Bugarske, koje zauzimaju 67, 69, 81. i 70. mjesto. U Crnoj Gori najbolje je ocijenjeno zdravstvo i primarno obrazovanje i makroekonomsko okruženje, sa 6,2 odnosno 5,1.

Prema WTF-ovom izvještaju, najbolje je rangiran razvoj finansijskih tržišta i po tom pokazatelju Crna Gora se nalazi na 28 mjestu.Najproblematičniji faktori za poslovanje u Crnoj Gori su, kako je navedeno u izvještaju, neadekvatna infrastruktura, pristup finansiranju, neefikasnost državne birokratije, neodgovarajuće obrazovana radna snaga i korupcija.

Najkonkurentnija zemlja svijeta i dalje je Švajcarska. Slijede Švedska, Singapur, Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačka, Japan, Finska, Holandija, Danska i Kanada, čime među prvih deset ponovo preovladavaju evropske države.

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje je pozicionirana Slovenija, koja zauzima 45. mjesto, iako je u prošlogodišnjem izvještaju bila na 37. poziciji.
XS
SM
MD
LG