Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski parlament traži obustvljanje protjerivanja RomaEvropski parlament uputio je zahtjev Francuskoj da "odmah suspenduje" protjerivanje romskih migranata.Rezolucija kojom se osuđuje postupak Francuske usvojena je sa 33 glasova "za" i 245 "protiv".

U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog mjera koje je preduzela Francuska i druge članice EU prema Romima i čergarima i traži se da odmah suspenduju sva protjerivanja.

Francuska, koja je pretrpjela kritike zbog protjerivanja rumunskih i bugarskih Roma, zatražila je danas od Bukurešta da više integriše ovu zajednicu u društvo.

Francuski ministar za emigraciju Erik Beson i državni sekretar za evropska pitanja Pjer Leluš doputovali su danas u Bukurešt, gdje će se sastati sa rumunskim ministrom inostranih poslova Teodorom Bakonšijem, unutrašnjih poslova Vasilom Blagom i premijerom Emilom Bokom.

Leluš je rekao je da će Francuska tražiti od Rumunije da primijeni hitan nacionalni plan za integrisanje romskih građana u zemlji.

U Rumuniji živi najveća romska zajednica u Evropi, od 530 000 do 2,5 miliona Roma. Veliki broj njih živi u siromaštvu i imaju poteškoća u pronalaženju posla čak i ako uspiju da steknu obrazovanje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG