Dostupni linkovi

Razgovor sa Majom Kocijančić


Razgovor sa Majom Kocijančić, portparolom Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

RSE: Jesu li konačno usaglašeni stavovi unutar EU, a kada su u pitanju konsultacije sa Srbijom koje će večeras da se dogode između visoke predstavnice Ketrin Ešton i predsednika Borisa Tadića?

Kocijančić: EU ima stanovište koje važi već od sedmog mjeseca i to se nije mnogo menjalo, poznati su vam elementi ove deklaracije koja je bila objavljena posle mišljenja suda, možda najvažnije u svemu, je što se u toj izjavi poziva na dijalog.

RSE: To je, dakle, poznati stav gospođe Ketrin Ešton od 22. jula nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde. Znači, kažete da će glavni element biti poziv Prištini i Beogradu na dijalog o praktičnim pitanjima?
Kocijančić: To je jedan od elemenata – da

RSE: Da li nam možete reći šta će biti ostali važni elementi?
Kocijančić: Pa ne bih išla u detalje jer još čekamo da se sastanak dogodi. Zna se da će to biti večeras navečer, dosta kasno počinje. Dakle, treba sačekat sastanak i onda ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati.

RSE: Za to stanovište gospođe Ketrin Ešton postoji konsenzus čitave, da tako kažem, briselske grupe, svih 27 članica. Da li se tako može shvatiti?
Kocijančić: Poznati su vam elementi da je, recimo, motivacija i ambicija svih 27 zemalja takva da dođemo do faze da se, recimo, otvore prilike za razgovore i da ćemo doći do trenutka da to može početi

RSE: Da li će se od Srbije tražiti da povuče svoju rezoluciju ili će se ići na to da se amandmanima ta rezolucija izmeni?
Kocijančić: Za nas je ovaj sastanak dio konsultacija posle objavljivanja mišljenja suda i u vezi sa sledećim koracima oko Kosova i uoči rasprave pred Ujedinjenim narodima. Tako da ne bih išla u detalje, oni treba tek da se sastanu.

RSE: Ima li elemenata da se očekuje pozitivan ishod tih razgovora. Prosto, kakvo raspoloženje vlada u Uniji?
Kocijančić: Znate da smo bili u redovitim kontaktima sa srpkim vlastima na svim nivoima i to je jedan zaista bitan sastanak na kojem, recimo, želimo da ujedinimo poglede, koliko je to moguće, uoči ove rasprave.

XS
SM
MD
LG