Dostupni linkovi

Jeremić: Ne pregovaramo o povlačenju rezolucije


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je sinoć da Srbija ne planira da povuče rezoluciju koju je podnijela Generalnoj skupštini UN, ali da "rezolucija nije cilj, nego sredstvo" za ostvarivanje ciljeva Srbije.

"Mi ne planiranmo da povučemo našu rezoluciju. Međutim, vode se intenzivni razgovori i pregovori sa svim međunarodnim činiocima, uključujući i one iz EU. Ako bude postignut dogovor, onda može biti proveden bez povlačenja rezolucije", rekao je Jeremić Televiziji B 92.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da rezolucija nije cilj, nego sredstvo za postizanje cilja i da Srbija 9. septembra na sjednici Generalne skupštine UN želi da postigne okončanje procesa pred Međunarodnim sudom pravde i da zaključak bude takav da omogući nastavak napora da se Srbija odupre jednostranom uspostavljanju kosovske državnosti.

"Drugi cilj je otvaranje puta novim pregovorima koji će dovesti do kompromisnog rješenja za Kosovo. Treće, želimo da uspostavimo regionalni mir i stabilnost otklanjajući opasnost od uspostavljanja presedana, a to je da se jednostranim aktima mogu stvarati nove države, i pod četiri, da ne ulazimo u sukob i konfrontaciju sa zemljama sa kojima sutra želimo da budemo partneri u EU", rekao je Jeremić.

On je ponovio da je su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU i odbrana svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da su ti ciljevi podjednako važni.
XS
SM
MD
LG