Dostupni linkovi

Protest u Rimu protiv deportacije Roma


Više stotina ljudi, među kojima veliki broj pripadnika romske zajednice, okupilo se u subotu u blizini ambasade Francuske u Rimu kako bi protestovali zbog deportacije Roma, ali i politike italijanske vlade prema toj zajednici.

Demonstranti su se okupili u blizini trga Farneze gde je smeštena ambasada Francuske, koju je obezbeđivala policija, preneli su italijanski mediji.

Manifestaciju je organizovao komitet za koordinaciju borbe protiv diskriminacije, a održana je istovremeno s brojnim demonstracijama u Francuskoj protiv politike deportacije Roma.

Kako su naveli organizatori skupa, okupljanje je održano i u znak protesta protiv plana gradskih vlasti italijanske prestonice o izmeštanju romskih naselja.

Gradonačelnik Rima Đani Alemano poručio je, međutim, da je problem romskih naselja u prestonici i okolnim mestima "bezbednosni problem, jer u njima nema vode, struje i higijensko-sanitarnih uslova za život".

Osim toga, rekao je Alemano, za sve koji će biti preseljeni "pripremljen je smeštaj i sistem integracije, kao alternativa onima koji žele da je prihvate".
XS
SM
MD
LG