Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rasmusen očekuje dogovor NATO-a o snagama u Avganistanu


Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen izrazio je danas u Kopenhagenu nadu da će na novembarskom samitu NATO-a biti dogovoreno da 2011. počne postepeno prebacivanje odgovornosti sa međunarodnih na avganistanske snage.

"Nadam se da će na samitu NATO-a u novembru biti moguće odrediti da 2011. počne postepeno prebacivanje odgovornosti na Avganistance", izjavio je novinarima Rasmusen koji boravi u zvaničnoj poseti Danskoj.

Rasmusen je dodao da će se međunarodne snage "povući iz Avganistana tek onda kada Avganistanci budu sposobni da osiguraju sopstvenu bezbednost" i podsetio da je međunarodna zajednica podržala cilj predsednika Hamida Karzaija da avganistanske snage do 2014. budu spremne da preuzmu brigu o bezbednosti u zemlji.

Ocenjujući da sadašnja situacija u Avganistanu "nije laka i da još ima mnogo problema", Rasmusen je dodao da se ipak napreduje.

"Ima napretka i pozitivnih novosti u obnovi zemlje", kazao je on i ocenio da je "korisno popraviti negativnu sliku koju neki žele da stvore o toj zemlji".
XS
SM
MD
LG