Dostupni linkovi

Sutra završne reči na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču


Završnim rečima optužbe i odbrane, koje će pred Haškim tribunalom početi sutra i trajati do 2. septembra, biće okončano suđenje hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za progon Srba iz Kninske krajine 1995.

General Gotovina (53), optužen je, kao individualno i komandno odgovoran, zajedno sa generalima Čermakom (59) i Markačem (53), za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle operacije Oluja, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

U završnom pisanom podnesku, objavljenom na 15. godišnjicu Oluje, tuzilaštvo je zatražilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora i da trećeoptuženi Markač bude kažnjen sa 23 godine zatvora. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su predložili zatvorsku kaznu od 17 godina.

Nasuprot tome, odbrana trojice generala zatražila je da oni budu oslobođeni, zato što njihova krivica nije dokazana.

Trojici generala u penziji Hrvatske vojske, Tribunal je sudio od 11. marta 2008, a izvođenje dokaza zvanično je okončano 11. juna, a tokom 303 radna dana, iskaz je dao 81 svedok optužbe, a u odbranu optuženih generala svedočilo je 57 svedoka - 29 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača.
XS
SM
MD
LG