Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavaš neće da se vrati u Hrvatsku


Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina, izjavio je danas da će "radije nevin osam godina robijati u Zenici u BiH, nego jedan dan u hrvatskom kazamatu", javila je agencija Hina.

Glavaš se danas preko video linka iz BiH obratio stranačkim kolegama na sednici Glavnog odbora Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) u Zagrebu.

On je ponovio da ne priznaje pravosnažnu presudu za ratni zločin županijskoga suda u Zagrebu, a koju je potvrdio Vrhovni sud, smatrajući da je reč o političkom procesu protiv njega.

Glavaš je optužio hrvatsko pravosuđe da je u procesu protiv njega u slučajevima "garaža" i "selotejp" osuđujuću presudu donelo pod pritiskom politike i stranke HDZ, kao i bivšeg predsednika vlade Ive Sanadera.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je nedavno sa 10 na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog županijskog suda u maju 2009. osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Odluka Vrhovnog suda objavljena je krajem jula ove godine. Uoči izricanja prvostepene presude Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu čije državljanstvo ima uz hrvatsko, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

U skladu sa nedavno potpisanim sporazumom između dve države o izvršenju sankcija, Glavaš će svoju kaznu morati da odsluži u jednoj od te dve zemlje.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG