Dostupni linkovi

Amfilohije nezadovoljan zbog uvodjenja crnogorskog jezika


Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je danas otvoreno pismo predjednicima crnogorske države i Vlade, Filipu Vujanoviću i Milu Đukanoviću, povodom uvođenja crnogorskog jezika u škole i problema u odnosima te vjerske zajednice i države.

Amfilohije je ocijenio da se Crkva u toku ovog mjeseca našla "pod naletima novih udara na njenu imovinu i integritet", a da se pravoslavni narod u Crnoj Gori nalazi "pred iskušenjem novih podjela", nametnutih kroz pitanje upotrebe službenog jezika u crnogorskim školama.

„Pišem ovo pismo svjestan da ću ja, kao i Crkva koju predstavljam, biti optužen za bavljenje politikom, iako je jasno da ni jednog slova ne bih napisao, da nije bilo ometanja crkvene službe, upravo od strane državnih službenika, i da nije, pred početak nove školske godine, došlo do uzbune među vjernicima i sveštenstvom koji su mi povjereni pred Bogom“, naveo je Amfilohije.

On je dodao da su vjernici i svećenstvo Mitropolije uznemireni zbog jezika na kome bi trebalo ove godine da bude izvođena nastava u školama.
XS
SM
MD
LG