Dostupni linkovi

Westerwelle: Nezavisnost i integritet Kosova su realnost


Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle ponovio je danas u Prištini, nakon sastanka sa kosovskim čelnicim, da su nezavisnost i integritet Kosova realnost, te da je tu realnost potvrdilo i mišljenje Međunarodnog suda pravde. On je dodao da će se Njemačka angažirati kako bi osigurala što više priznanja.

“Odavde bih želio da ohrabrim sve one zemlje koje nisu priznale Kosovo da se ne brinu da će priznanjem nezavisnosti Kosova prouzročiti presedan", kazao je njemački šef diplomacije.

Westerwelle je naveo da je u Beogradu iamo konstruktivne sastanke, naročito sa predsjednikom Borisom Tadićem, ali je naglasio da se ne slaže o predaji Rezolucije o Kosovu Glavnoj skupštini UN, te je pozvao na kompromis.

“EU je spremna podržati bilo kakve direktne razgovore, tražimo od svih sudionika u ovom procesu da budu kooperativni i fleksibilni za konstruktivan dijalog. Smatramo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a model i vrijednost EU je siradnja, a ne konfrontacija”, poručio je Westerwelle u Prištini.
XS
SM
MD
LG