Dostupni linkovi

Pjongjang želi nastaviti sa pregovorima



Drugi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong Nam rekao je bivšem američkom predsjedniku Džimiju Karteru da je Pjongjang posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva i da je za nastavak šestostranih pregovora, javili su danas sjevernokorejski mediji.

Prema javljanju sjevernokorejske novinske agencije KCNA Karter je jutros napustio Sjevernu Koreju. U saopštenju iz centra "Karter" navodi se da je bivši predsjednik Sjevernu Koreju napustio sa Amerikancem Ejdželonaom Mahli Gomesom, koji je zatvoren zbog nelegalnog ulaska u ovu zemlju.

Portparol Stejt dipartmenta Filip Krauli rekao je da je Karterova posjeta Sjevernoj Koreji bila privatna, humanitarna i nezvanična misija te da je on u Pjongjang otišao na poziv tamošnjih vlasti i da američka vlada to nije predložila niti ugovarala.

Posjeta bivšeg američkog predsjednika Sjevernoj Koreji dolazi usljed pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu zbog torpedskog napada na južnokorejski vojni brod, kada je poginulo 46 mornara. Seul za ovaj napad okrivljuje Pjongjang.
XS
SM
MD
LG