Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veselin Vlahović Batko pred izručenjem BiH


Španski krivični sud i Ministarstvo vanjskih poslova Španije zvanično su obavijestili Ambasadu BiH u Madridu da su ispunjeni svi uvjeti za nesmetano i što skorije izručenje Veselina Vlahovića Batka vlastima BiH, izjavio je danas Feni glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić.

Burzić je dodao da tačan termin izručenja trenutno dogovaraju uredi Interpola u dvije zemlje.

Iz Ministarstva pravde BiH također je potvrđeno Feni da je ovo ministarstvo imalo kontakte sa španskim vlastima, nakon čega je Graničnoj policiji BiH i drugim nadležnim institucijama dostavilo obavještenje, te se očekuje brza realizaciju izručenja.

U međuvremenu, Fena iz sigurnosnih izvora nezvanično saznaje da bi "monstrum s Grbavice" mogao biti izručen u četvrtak uveče.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića za ratne zločine protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica. Sud BiH je još 3. oktobra 2008. izdao nalog za raspisivanje potjernice za Vlahovićem.

Osim toga, Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG