Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kalinić osuđen na 18 mjeseci zatvora


Kalinić osuđen na 18 mjeseci zatvora

Ankica Barbir-Mladinović

Zloglasni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić, zvan Zver,osudjen je danas u Zagrebu na godinu i pol dana zatvora zbog lažnih podataka i dokumenata kojima je 2006. i 2009. pribavio dvije hrvatske putovnice i kojima je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokušao naći utočište u bijegu pred 30 godišnjom zatvorskom kaznom na koju je osuđen u Srbiji zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Uz velike mjere osiguranja Kalinić je u zagrebački Općinski kazneni sud uveden u lancima, napet i nezadovoljan velikim interesom novinara i fotoreportera.

Sucu je najprije kazao da napiše što hoće, a onda izjavio da nije kriv, ali nakon konzultacije s odvjetnikom preinačio je iskaz i kazao kako je 'ipak kriv'. Za svaku lažnu putovnicu sudac Rafael Krešić dosudio je Kaliniću po 10 mjeseci zatvora.

„S obzirom na ozbiljnost zakonskog opisa djela koje tereti okrivljenika i karakter dokumenata o kojima se radi, a radi se o putovnicama, važećim putnim ispravama Republike Hrvatske dakle, o originalnim izdanjima tih isprava, ishođenih na prijevaran način, smatram da svaka sankcija ispod 10 mjeseci zatvora, odnosno ispod jedinstvene kazne od godinu i 6 mjeseci zatvora ne bi imala kapacitet postići svrhu kažnjavanja“,
obrazložio je sudac Krešić.

Kalinić je u Zagrebu uhićen u lipnju ove godine nakon što ga je drugi pripadnik zemunskog klana Miloš Simović ranio u zagrebačkom Rakitju, Simović je odmah uhićen pri pokušaju bijega u Srbiju, a Kalinić je nakon liječenja u zagrebačkoj bolnici, pristao na izručenje Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Đinđića i još 40 godina z bog drugih ubojstava i teških kaznenih djela.

Kalinić je od utorka u ekstradicijskom pritvoru, na presudu zbog lažnih dokumenata ima pravo na žalbu, ali ni ona, pojašnjavaju u Županijskom sudu u Zagrebu, ne može spriječiti njegovo izručenje.

Mediji nagađaju kako bi Kalinić već u srijedu zrakoplovom mogao biti prebačen u Beograd, a potvrdio je to, na neki način, i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je,odgovarajući na novinarski upit, kazao kako će Kalinić biti izručen 'najbrže što se može'.


XS
SM
MD
LG