Dostupni linkovi

Mubarak i Abdulah Drugi prihvatili poziv za bliskoistočne pregovore


Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdulah Drugi prihvatili su poziv SAD da prisustvuju početku direktnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca u Vašingtonu narednog mjeseca.

"Predsjednik Mubarak pozdravio je saopštenje mirovnog 'kvarteta' i potvrdio da je prihvatio poziv američkog predsjednika Baraka Obame da učestvuje u pokretanju direktnih pregovora" početkom septembra, piše list "Al ahram".

Državna jordanska novinska agencija Petra javila je da će Abdulah učestvovati na direktnim pregovorima u Vašingtonu i da će imati biletaralni susret sa Obamom.

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je u petak Mubaraka i jordanskog kralja Abdulaha Drugog na početak direktnih pregovora Palestinaca i Izraela prvih od decembra 2008. godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbio je direktne pregovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, ali je prihvatio poziv nakon što su velike sile ponovile svoj apel Izraelu da okonča okupaciju palestinske teritorije koju je zauzeo 1967. godine.

"Kvartet" koji čine SAD, Rusija, EU i UN, kaže da bi pregovori mogli biti završeni do kraja godine.
XS
SM
MD
LG