Dostupni linkovi

Gul dolazi u posjetu BiH uoči izbora


Predsjednik Turske Abdulah Gul će tokom zvanične posjete BiH, 2. i 3. septembra, pokušati sagovornicima da približi prirodu turske politike na Balkanu, rekao je turski ambasador u BiH Vefahan Ocak.

"Nadam se da ćemo razgovarati o turskim očekivanjima na Balkanu u doglednoj budućnosti u kontekstu prijateljstva sa BiH, ali možda važnije od svih ovih detalja je moje iskreno vjerovanje da će Gul pokušati da ubrizga veoma snažnu injekciju pozitivnog osjećaja u razumijevanju međunarodnih odnosa u ovoj državi", rekao je Ocak za "Oslobođenje".

On je ocijenio da je ova posjeta veoma važna, jer će se desiti mjesec dana prije opštih izbora u BiH.

"Mimo ovog generalnog konteksta i razgovora o izbornim očekivanjima, predsjednik Turske će razgovarati i o tome šta on lično i Turska generalno preko premijera Redžepa Taipa Erdoana i ministra inostranih poslova Ahmeta Davatoglua pokušava raditi u BiH", rekao je Ocak.

On je potvrdio da će Gul razgovarati sa predstavnicima svih strana u BiH, te da će se sastati i sa drugim političkim dužnosnicima, a ukoliko to raspored bude dozvoljavao i sa bitnim faktorima u BiH iz sektora ekonomije i biznisa.
XS
SM
MD
LG