Dostupni linkovi

BiH: Najava novog pretraživanja Korićanskih stijena


U Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH) uskoro najavljuju ponovno pretraživanje Korićanskih stijena zbog mogućnosti da se na tom području nalazi nova masovna grobnica koja krije žrtve iz augusta 1992. godine.

Iako je od strijeljanja više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama prošlo 18 godina, do sada su identificirane i ukopane tek četiri osobe, pronađene 2003. u obližnjoj šumi. Članovi porodica ubijenih nadaju se da će novo pretraživanje tog područja otkriti i posmrtne ostatke njihovih najmilijih.

Na Korićanskim stijena 21. augusta okupiti će se stotine članova porodica ubijenih, zajedno s onima koji su preživjeli masakr

Za sudjelovanje u strijeljanju muškaraca na Korićanskim stijenama u Sudu BiH krivicu su, priznali Damir Ivanković i i Gordan Đurić, koji je osuđen na osam, Ljubiša Četić, osuđen na 13 godina, te Darko Mrđa, kojeg je Haški sud osudio na 17 godina zatvora.

U Sudu BiH u toku je suđenje još devetorici bivših prijedorskih policajaca, kao i nekadašnjem stražaru logora Trnopolje, a koji su optuženi za učešće u tom zločinu, saopćeno je iz BIRN-a.
XS
SM
MD
LG