Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd nespreman za novu realnost


Ministar u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je za RSE da otkazivanje njegove posete Kosovu ne znači povlačenje Beograda, ali priznaje da Srbija nema puno manevarskog prostora za rešenje ovog problema.

Iako je iz Euleksa saopšteno da se neće mešati, Bogdanović je pozvao misiju EU da spreči odluke prištinskih vlasti. Kosovska policija zaustavila je u četvrtak zvaničnike Beograda na Kosovu, ali im je dozvoljeno da nastave put.

Bojan al Pinto-Brkić iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je na Kosovu nastupila nova realnost, a da Beograd ne čini dovoljno da se na nju privikne.

“Svakako se nešto dogodilo nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Pozicija Kosova je na neki način utvrđena. Sa druge strane, očigledno je da ta priznanja nezavisnosti koja su najavljivana nisu došla, ili nisu još došla. I Priština, ja verujem, jeste pomalo nervozna", ocenjuje Al Pinto Brkić.

Opširnije o reakcijama iz Beograda na odluku Prištine o zabrani poseta, ukoliko želite, možete pročitati u tekstu Ive Martinović: Beograd nespreman za novu realnost oko Kosova.
XS
SM
MD
LG