Dostupni linkovi

SAD: Bivši vojnici RS osuđeni zbog laganja o učešću u ratu


Jedanaestorica bivših vojnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u Bosni i Hercegovini osuđena su u američkome gradu Phoenixu zbog laganja radi stjecanja izbjegličkoga statusa, objavile su američke vlasti na internetskoj stranici.

Savezna istraga o prijevari u vezi s izbjegličkim statusom završila je hapšenjem 16 nekadašnjih vojnika koji su živjeli na području grada Phoenixa u saveznoj državi Arizoni Svi su oni optuženi zbog prikrivanja podatka o službi u VRS-u, kaže se u saopštenju američkog ministarstva pravosuđa, objavljenom na stranici FBI-ja za Phoenix.

Kad su nakon rata tražili status izbjeglica u SAD, lagali su odgovarajući na pitanje o vojnoj službi i nisu odali da su bili vojnici Vojske Republike Srpske, kaže se u saopštenju. Pojedinačno su optuženi i priznali su da su lagali o vojnoj službi.

Od njih šesnaestorice petorica su vraćeni u Bih, a preostala jedanaestorica priznala su krivicu za svjesno davanje lažne izjave.

Od petorice deportovanih, Mladena Blagojevića, Zdravka Božića i Gorana Bencuna uhapsile su vlasti u BiH i izvele pred Sud BiH. Mladen Blagojević osuđen je na tom sudu na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, druga su dvojica puštena, a ostala dvojica deportovanih nisu ni uhapšena.
XS
SM
MD
LG