Dostupni linkovi

U Češkoj otkrivena nova masovna grobnica ubijenih Nemaca


Češka policija i arheolozi otkrili su danas u masovnoj grobnici kraj mesta Dobronjin posmrtne ostatke 15 ljudi, po svemu sudeći sudetskih Nemaca koje su njihovi susedi ubili u takozvanim "divljim deportacijama" posle Drugog svetskog rata.

"Na površini četiri puta četiri metra nađeni su telesni ostaci i delovi odeće. Još ne može da se utvrdi koliko ljudi je tu sahranjeno", kazao je novinarima istražitelj Mihal Laška.

Policija je prošle jeseni povela istragu o ubistvu 15 Nemaca iz mesta Kamena, na oko 100 kilmotara od Praga, koji su kao i njihovih najmanje 2,5 miliona sunarodnika, sudetskih Nemaca čekali 1945. i 1946. godine na deportaciju iz Čehoslovačke, po principu kolektivne krivice za zločine nacista u Drugom svetskom ratu.

"Posle arheologa posmrtne ostatke će analizirati antropolozi u Brnu da utvrde broj žrtava, njihovu starost i uzmu uzorke DNK. Želeo bih da tela identifikujemo. Na to čekaju njihove porodice u Nemačkoj", rekao je Laška.

Prema njegovim rečima, u zločinu starom 65 godina krivica se dokazuje vrlo teško i nije izvesno da će neko za taj zločin biti optužen.

Sudetski Nemci proterani su iz Čehoslovačke i deportovani u Nemačku i delom u Austriju posle Drugog svetskog rata na osnovu dekreta čehoslovačkog predsednika Edvarda Beneša, a deportacije nisu prošle bez nasilja.

Najveći masakr sudetskih Nemaca odigrao se juna 1945. godine u mestu Postoloprti severno od Praga, gde je bez suđenja streljano oko 800 nemačkih sugrađana, među njima i petorica dečaka stara od 12 do 15 godina.
XS
SM
MD
LG