Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić od utorka ponovo u sudnici


Suđenje optuženom za genocid i ratne zločine, bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno u utorak, 17. avgusta, nakon tronedjeljne ljetnje pauze u radu ovog suda, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Glavni pretres na suđenju Karadžiću zakazan je za utorak, srijedu, četvrtak i petak, a optuženi bi trebalo da nastavi da unakrsno ispituje svjedoka optužbe Ekrema Suljevića, u toku rata pripadnika Odjeljenja za kontradiverzionu zaštitu MUP-a BiH.

Karadžić je tražio da mu se suđenje obustavi na tri nedjelje, kako bi se tim odbrane upoznao o sadržaju traka nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratka Mladića, koje su zaplijenjene u stanu njegove supruge u Beogradu u martu, a odbrani objelodanjene 4. avgusta.

Prema obavještenju Tužilaštva, osim Mladićevih bilježnica, u pretrazi su pronađene 93 audio trake, 10 video kaseta, dva CD roma i osam DVD-a.

Tužilaštvo je obavijestilo sudsko vijeće da u narednoj nedjelji namjerava da sasluša tri svjedoka: britanskog oficira Ričarda Mola, nekadašnjeg vojnog posmatrača UN u Sarajevu, eksperta britanske vojske za minobacačke projektile Ričarda Higsa, ranije svjedoka na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, te istražitelja Tužilaštva Tomaša Blaščika.
XS
SM
MD
LG