Dostupni linkovi

Incko: Za sve je odgovorna vladajuća koalicija u BiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da je međunarodna zajednica puno uložila u BiH u političkom, kadrovskom i ekonomskom smislu i da ima legitimno pravo da očekuje da se "stvari u zemlji srede".

"Političari treba da prestanu da truju atmosferu, treba da počnu razgovarati ozbiljno, a prije svega da služe narodu. To je pitanje dijaloga, kompromisa i konkretnih rezultata", rekao je Incko u intervjuu za subotnje izdanje "Dnevnog avaza".

Prema njegovim riječima, adekvatna ustavna reforma imala bi ogroman značaj za BiH.

"Potreba za provođenjem ustavne reforme će postajati sve očiglednija sa daljim napretkom BiH u okviru procesa evropskih intergacija. BiH neće postati član EU uz postojeću neefikasnu državnu strukturu", dodao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH napomenuo je da je "vladajuća koalicija u BiH" odgovorna za sve što je urađeno ili nije u protekle četiri godine, te da "od građana BiH i njihovog odabira na oktobarskim izborima zavisi da li će biti postignut napredak".

Incko očekuje da će u predizbornoj kampanji političke stranke ulaziti u sukob sa OHR-om kako bi se "skrenula pažnja sa pitanja kao što su nezaposlenost, korupcija i penzije".
XS
SM
MD
LG