Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovoren prekid štrajka u Rudniku boksita u Nikšiću


Predstavnici Vlade Crne Gore, uprave nikšićkog Rudnika boksita i radnika dogovorili su danas uslove koji bi trebalo da dovedu do prekida višemesečnog štrajka i nastavka proizvodnje u kompaniji kojom grazduje ruski investitor.

Na sastanku je dogovorena isplata majskih zarada do kraja meseca i otpemnina radnicima koji će dobrovoljno napustiti kompaniju uz obavezu da radnici oslobode Upravnu zgradu koju su zauzeli početkom juna, kao i pokretanje proizvodnje u ponedeljak, 16 avgusta.

Predsednik sindikata Borisav Bojanović rekao je novinarima da je ponuda poslovodstva kompanije i Vlade prihvatljiva za radnike i izrazio nadu da će današnjim dogovorom biti pokrenuta proizvodnja u kompaniji koja ne radi od maja 2009. godine.

Radnici su od 3. juna u Upravnoj zgradi, sedištu kompanije u Nikšiću, a tražili su isplatu tri zaostale zarade, otpremnine, kao i novac iz stambenog fonda od 2,5 miliona evra koje im duguje poslodavac. Oni su uoči današnjeg sastanka najavili radikalalizaciju protesta, blokadu saobraćajnica i ispisivanje oko 1.000 njihove dece iz škola. Rudnikom Boksita gazuje ruska Centalnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK).
XS
SM
MD
LG