Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica: Ugroženo ukidanje viza za BiH


Čelnici međunarodne uprave u BiH, Evropske policije misije u BiH i Delegacije EU u BiH upozorili su u petak Vijeće ministara te zemlje da bi izostanak zaživljavanja uprave za policijsku koordinaciju u BiH ugrozilo ukidanje vize za njezine građane, objavio je u petak Ured specijalnog izaslanika EU u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU u BiH Valentin Inzko, šef Policijske misije EU u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH Boris Iarochevitch uputili su zajedničko pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću u kojem su podsjetili da nije usvojen pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Uprave za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da zaživljavanje Uprave za koordinaciju policijskih tijela predstavlja jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

"Neusvajanje pravilnika od strane Vijeća ministara moglo bi odgoditi odluku Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u pismu.

Potpisnici su zbog toga pozvali Vijeće ministara da usvoji pravilnik prije 31. avgusta, kako bi o tome mogli na vrijeme mogli informisati Evropsku komisiju.
XS
SM
MD
LG