Dostupni linkovi

Centar S.Vizental kritikovao Peresa zbog zahvale Rumuniji


Centar "Simon Vizental" kritikovao je danas izraelskog predsednika Šimona Peresa zbog toga što je zahvalio Rumuniji na spasavanju Jevreja u vreme nacizma.

U saopštenju direktora Centra Efraima Zurofa navodi se da je Peres trebalo da osudi rumunsku državu zbog desetina hiljada ubijenih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Peres je juče u Bukureštu izjavio da Izrael nikada neće zaboraviti da je za vreme nacizma Rumunija spasila živote 400.000 Jevreja koji su kasnije doprineli izgradnji izraelske države.

Komisija koje je osnovana radi utvrđvanja činjenica o holokaustu u Rumuniji 2004. godine je ustanovila da je ta zemlja odgovorna za smrt 280.000 Jevreja i 11.000 Roma u vreme pronacističkog režima maršala Jona Antoneskua.

Zurof je danas istakao da će nepominjanje "užasnih zločina Antoneskuovog režima nad jevreskim narodom" verovatno imati "grozne posledice", posebno u Rumuniji i drugim delovima Istočne Evrope, gde "u postkomunističkim društvima postoji tendencija da se negira ili minimizira vrlo velika uloga lokalnih kolaboratora u uništavanju Jevreja".
XS
SM
MD
LG