Dostupni linkovi

Četiri bivša pripadnika VRS optužena za genocid u Srebrenici


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv četiri bivša pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete da su na području Srebrenice počinili genocid nad Bošnjacima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Beti da je optužnica podignuta protiv Franca Kosa zvanog Slovenac, Stanka Kojića, zvanog Geza, Vlastimira Golijanina i Zorana Goronje, koji se terete da su počinili krivično delo genocida. Svi optuženi ranije su uhapšeni i nalaze se u pritvoru.

Franc Kos, kao komandant, a Kojić, Golijalnin i Goronja kao pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS terete se da su, između ostalog, direktno i lično posle pada zaštićene zone Srebrenica učestvovali u streljanju više od 800 Bošnjaka na ekonomiji u Branjevu.

Optuženi Franc Kos i Stanko Kojić terete se da su posle masovnih streljanja tragali za preživelima, koji su davali znakove života, nakon čega su ih ubijali hicem u glavu.

Franc Kos je državljanin Slovenije, a do hapšenja je živeo u Bijeljini. U ratu je stekao čin potporučnika Vojske RS. Stanko Kojić državljanin je BiH i Srbije, dok su Golijanin i Goronja državljani BiH.
XS
SM
MD
LG