Dostupni linkovi

Gejts najavio veliko smanjenje vojnog budžeta SAD



Američka vlada je najavila veliko smanjenje vojnog budžeta u cilju uštede više milijardi dolara, javljaju danas svetski mediji.

Američki ministar odbrane Robert Gejts (Gates) je na noćašnjoj konferenciji za novinare u Vašingtonu najavio i ukidanje jednog od deset američkih komandnih štabova koji se bavi obukom svih rodova vojske.

Gejts je rekao i da će Pentagon naredne godine smanjiti ugovore sa privatnim sektorom za 10 odsto i da će ograničiti ukupan broj generala i admirala.

Američki sekretar odbrane je objasnio da su te uštede neophodne zbog obnove oružanih snaga posle višegodissnjih ratova u Iraku i Avganistanu.

"Zadatak pred nama nije da smanjimo visok nivo ulaganja u odbranu već da značajno smanjimo velika prekoračenja planiranih troškova i da tako dobijenu uštedu usmerimo u poboljšanje strukture i u modernizaciju vojnih snaga", rekao je Gejts.

SAD imaju najveći vojni budžet na svetu i, prema nekim procenama, očekuje se da će Pentagon samo tokom ove godine potrošiti 700 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG