Dostupni linkovi

Karpenter: Moguće zahlađenje odnosa SAD i SrbijeSjedinjene Američke Države će se truditi da spriječe usvajanje rezolucije koju je Srbija podnijela UN, a upotrebiće svoj uticaj u Evropskoj uniji i međunarodnim institucijama na štetu Srbije, ocijenio je potpredsjednik instituta Katon iz Vašingtona Ted Karpenter.

U danas objavljenom intervjuu za BBC na srpskom, on je rekao da je moguće zahlađenje odnosa između SAD i Srbije, jer su u Vašingtonu ljuti poslije izostanka očekivanog ishoda američke politike.

"Niti je uslijedio talas brzih priznanja Kosova, niti se potvrdila tvrdnja američkih zvaničnika da kosovska deklaracija o nezavisnosti neće postaviti presedan u međunarodnom sistemu. Rusko-gruzijski rat i secesija Abhazije i Južne Osetije potpuno su razbili tu američku teoriju i Vašington je sada ljut, pošto svojom politikom nije postigao željeni rezultat", rekao je Karpenter.

Misija Srbije pri UN podnijela je Generalnoj skupštini rezoluciju kojom se tom tijelu predlaže zaključak u vezi sa savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a rezolucija sadrži poziv da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rješenja za sva otvorena pitanja.

"SAD ne mogu da direktno nanesu neku veću štetu Srbiji, ali zato mogu negativno da utiču na moguće kredite Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, pošto imaju ogroman uticaj u tim institucijama", rekao je Karpenter.
XS
SM
MD
LG