Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Snage SAD predale kontrolu borbenih Iračanima


SAD su danas predale kontrolu borbenih aktivnosti u Iraku domaćim sigurnosnim snagama, što je potvrda da njihov plan o povlačenju ostaje na snazi uprkos tenzijama na iračkoj političkoj sceni i novom porastu nasilja.

Predsjednik Barack Obama obećao je prošlog ponedjeljka da će držati obećanje o okončanju američkih borbenih operacija u Iraku do 31. augusta, poslije čega će o sigurnosti brinuti iračke armijske i policijske snage, koje su obučavali Amerikanci.

"Danas je izuzetno važan dan pošto nastavljamo napredak u pravcu prenošenja pune odgovornosti na iračke sigurnosne snage", izjavio je novinarima general Raymond Odierno, komandant američkih snaga u Iraku, na ceremoniji odstupanja posljednje borbene jedinice SAD-a.

Sedam godina od invazije koju su SAD predvodile u cilju rušenja Sadama Huseina, Washington smanjuje broj vojnika u Iraku za 50.000, a rok za to je 1. septembar, podsjećaju zapadne novinske agencije.

Približno isto toliko pripadnika američkih snaga ostat će i dalje u Iraku, ali će njihov zadatak biti da obučavaju iračke sigurnosne formacije i daju im podršku.

General Oderno je izrazio nadu da političke turbulencije u Iraku, koje se izražavaju u nemogućnosti da se formira stabilna vlada, neće biti prepreka iračkim snagama da ispunjavaju obaveze.

Optimizam je izrazio i ministar odbrane Iraka Abdel Kader Džasim, istakavši da je primarni zadatak vojske i policije da zaštite Iračane.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG